Nižší príjem kvôli koronavírusu? Žiadajte odklad splátok

Nižší príjem kvôli koronavírusu? Žiadajte odklad splátok

Mimoriadna situácia spôsobená koronavírusom
Koronavírus ohrozuje nielen zdravie obyvateľov, ale aj zdroje ich príjmov. Tisíce prevádzok bolo zatvorených alebo funguje v obmedzenom režime. Podniky zastavujú výrobu, zamestnanci prichádzajú o veľkú časť svojich príjmov, rodičia sú na ošetrovnom. Mnoho ľudí je v karanténe alebo už postihnutých ochorením.

Ako splácať hypotéku? Môžete v prípade finančnej tiesne spôsobenej mimoriadnou situáciou z dôvodu ohrozenia koronavírusom žiadať odklad splátok? Áno!

Dohoda bánk o odklade splátok
Väčšina slovenských bánk umožní klientom vo finančnej núdzi pre epidémiu odklad splátok pôžičky o jeden až šesť mesiacov. O odklad splátok môžete požiadať, ak splácate hypotekárny alebo spotrebiteľský úver. K odkladu splátok pravdepodobne pristúpia aj stavebné sporiteľne a nebankové spoločnosti.

Odklad splátok nie je automatický a neplatí pre všetkých klientov. O odklad splátok musíte banku požiadať a zároveň preukázať dôvod žiadosti. Banky budú každú žiadosť posudzovať individuálne.

Sporné body v postupoch bánk
Banky sa zatiaľ nedohodli, či budú klientom počas trvania odkladu účtovať úroky a ďalšie poplatky. Zároveň nepanuje zhoda ohľadom možného zápisu do úverového registra. Odklad splátok z dôvodu spôsobeného koronavírusom by sa podľa názoru niektorých bánk do registra dlžníkov zapísať mal, ale nie ako negatívny záznam, ktorý by klienta poškodil v budúcnosti.

Ako požiadať o odklad splátok
Niektoré banky už na svojich internetových stránkach zverejnili formulár, prostredníctvom ktorého môžete o odklad splátok požiadať, Iné banky vyzývajú, aby ste ich kontaktovali e-mailom.

Kto má nárok na odklad splátok
- osoba, ktorá na Covid 19 ochorela alebo je v karanténe 
- osoba, ktorá nepracuje z dôvodu prekážky na strane zamestnávateľa 
- osoba poberajúca ošetrovné na dieťa
- SZČO, ktorým klesli príjmy z dôvodu uzavretia prevádzky 

Kedy podať žiadosť
O odklade splátok sa uvažuje od apríla 2020. Žiadosť o odklad spolu s doložením nároku posielajte bankám minimálne 10 dní pred termínom splátky. Zároveň je nutné, aby ste v danom období neboli dlžníkom. SZČO musia mať aktívnu živnosť ešte pred dátumom vyhlásenia mimoriadneho stavu.

Konkrétne pravidlá nastavujú banky v súlade s internými predpismi. Presný postup vám vysvetlia pracovníci jednotlivých bánk.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie