3 zásadné chyby pri výbere hypotéky, ktoré vás stoja balík peňazí

3 zásadné chyby pri výbere hypotéky, ktoré vás stoja balík peňazí

Keď si ľudia berú hypotéku, sú často krát zahltení prácou a administratívou spojenou s vybavením hypotéky natoľko, že zabudnú na kľúčové faktory, ktoré majú vplyv na to, koľko peňazí môžu ušetriť. Často krát sú to stovky eur. V tomto článku sa dozviete, akých troch najčastejších chýb sa ľudia dopúšťajú pri výbere hypotéky.

 

 

1.       Chyba: Neporovnanie ponuky viacerých bánk

Vybaviť si hypotéku je celkom časovo náročné (pokiaľ ju za vás nevybavuje finančný poradca). Bežne sú to desiatky hodín, ktoré strávite v banke alebo behaním po úradoch. Preto sa mnohí spoliehajú na to, že im „ich banka“ dá najvýhodnejší úrok – veď sú jej klientom dlhé roky. Často to tak nie je. V tom lepšom prípade si nechajú pripraviť aj ponuku ešte z jednej alebo z dvoch bánk a z pomedzi nich si vyberú tú najlepšiu alternatívu.

 

Pokiaľ však chcete ušetriť slušný balík peňazí, nechajte si vypracovať ponuky od väčšiny bánk. Môžete tak ušetriť stovky, dokonca ja tisíce eur. Napríklad pri hypotéke pre mladých na 105 000 € bol rozdiel v mesačnej splátke približne 50 €. Čo pri 3 ročnej fixácii je úspora až 1800 €. Koľko mesačných platov vďaka tomu ušetríte?

 

 

2.       Chyba: Zohľadňujete len výšku úrokovej sadzby

Keď si  človek berie hypotéku prvý krát, tak väčšinou zohľadňuje len výšku úrokovej sadzby. Hovorí si: „Čím nižšia úroková sadzba, tým väčšia úspora.“ To je určite pravda. Avšak často krát zabúda, že na výhodnosť hypotéky majú vplyv na iné faktory, napr. výška poplatku za schválenie úveru, poplatok za vedenie osobného účtu, poplatok za mimoriadne splátky atď).

 

Preto keď si budete vyberať hypotéku, vždy si porovnajte aj poplatky, ktoré sú spojené s hypotékou. Môžete tak ušetriť stovky eur . Napríklad v jednej banke je poplatok za schválenie úveru 0 € a v inej až 999 €, niekde je poplatok za vedenie bežného účtu 7 € mesačne, inde len 0 €. Keď to všetko zrátate, tak môžete zistiť, že nie je všetko zlato, čo sa blyští.

 

 

3.       Chyba:  Nesprávne nastavenie poistiek

Často ľudia pri výbere hypotéky zvažujú aj poistenie. Dobré poistenie im zabezpečí, že ak nastanú ťažké chvíle, budú mať dostatok peňazí na splátku hypotéky a neprídu o svoj domov. Práve pri výbere poistenia a jeho nastavení ľudia robia chyby.

 

Často krát si poisťujú riziká, ktoré nie sú podstatné a nepoisťujú si riziká, ktoré sú dôležité a majú vážny vplyv na schopnosť splácať hypotéku (napr.  trvalé následky úrazu, smrť jedného z dlžníkov) alebo si ich nepoisťujú na správnu výšku.

 

Preto keď si budete dojednávať poistenie, tak si dobre zvážte, na aké riziká a na akú výšku sa poistíte. Napríklad keď chcete ušetriť peniaze za poistenie, tak si zvoľte poistenie s klesajúcou poistnou sumou, ktoré je približne o 30 % lacnejšie ako klasické poistenie pre prípad smrti, ktoré sa dojednáva na krytie hypotéky.

 

 

Ako sa hovorí, dobrá rada nad zlato. Verím, že tieto 3 tipy vám pomôžu ušetriť na hypotéke slušný balík peňazí. V mnohých prípadoch sú to desiatky eur mesačne, ktoré môžete radšej investovať do príjemnej dovolenky alebo vytvorenia finančnej rezervy.

 

 

Ak si neviete rady alebo chcete ušetriť čas, tak si zavolajte „na pomoc“ svojho finančného poradcu.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie