5 MÝTOV OKOLO HYPOTÉK

5 MÝTOV OKOLO HYPOTÉK

Hypotekárny úver je často jedinou formou dlhu, ktorou je väčšina ľudí ochotná prijať. Niektorí však na túto pôžičku nazerajú príliš ružovými okuliarmi a myslia si, že dostanú niekoľko desiatok tisíc na počkanie a bez práce. Lenže tak to nie je. Poďme sa spoločne pozrieť na 5 najčastejších mýtov, ktoré sa okolo hypotekárnych úverov objavujú.

 

Mýtus č. 1: AJ S PRÁZDNOU PEŇAŽENSKOU DOSTANEM KOĽKO CHCEM

Žiadať o hypotéku bez akýchkoľvek úspor? Teraz už to nie je možné a predovšetkým, nie je to ani zodpovedné. Ak sa zadĺžíte, je dobré mať finančnú rezervu. Prečo? Pre situácie ktoré život prinesie a človek s nimi nepočíta.

 

Mýtus č. 2: SCHVÁLENIE HYPOTÉKY UŽ JE LEN FORMALITA

Predstava, že prídete k prepážke v banke, požiadate si o hypotéku a za pol hodinky odchádzate s tučným balíkom peňazí vo vrecku je pomerne utopistická. Než vám banka požičia nejaké peniaze, predchádza tomu veľa papierovania, dokumentovania najrôznejších dokumentov, potvrdzovanie príjmov zo strany zamestnávateľa, odhady nehnuteľnosti ...

 

Mýtus č. 3: ČO NAJSKÔR TO SPLATÍM A UŠETRÝM

Čím skôr je dlh splatený, tým menej zaplatíte na úrokoch. Pravdaže tým vyššiu budete mať aj mesačnú splátku. Pokiaľ máte dostatočný príjem, nie je to žiadny problém ale iná situácia nastáva vo chvíli, keď s takou splátkou sotva vyjdete. Preto je lepšie dobu splatnosti trochu natiahnuť a skôr si šetriť bokom nejakú rezervu, ktorú môžete využiť hneď po skončení doby fixácie. Potom je totiž možné hýbať ako s výškou splátok, tak s dobou splatnosti. A navyše nebudete žiť niekoľko desiatok rokov v strachu, že sa vám rozbije práčka a vy nebudete mať na novú.

 

Mýtus č. 4: PREDAJNÁ CENA = ODHADOVANÁ CENA

Mnoho ľudí sa domnieva, že im banka požičia toľko, koľko zaplatí predávajúcemu nehnuteľnosti. Ale tak to nie je. Banka sa neriadi predajnou cenou, za ktorú ste nehnuteľnosť zaobstarali ale tzv. odhadovanej ceny, ktorú určí odhadca banky. A tá sa môže často líšiť až o niekoľko tisíc eur.

 

Mýtus č. 5: VŠETKO SI ZARIADIM A OBEHÁM SÁM

Je to tiež možný variant ale pripravte si veľa dní dovolenky. Podpisom úverovej zmluvy proces zďaleka nekončí ale je potrebné zariadiť veľa ďalších vecí ako je napríklad poistenie, zapísanie nehnuteľnosti do katastra nehnuteľností, dôsledná kontrola všetkých zmlúv, úschova peňazí ...

 

Ak predávate alebo kupujete nehnuteľnosť, vyberte si profesionála, ktorý vám rád poradí so všetkým potrebným.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie