Ako je to s poistením neschopnosti splácať

Ako je to s poistením neschopnosti splácať

V poslednom roku výrazne stúpol počet ľudí, ktorí majú problémy so splácaním hypotéky, leasingu alebo iného úveru. Mnoho klientov podlieha ilúzii, že ak je poistenie schopnosti splácať priamo súčasťou splátok, pôžička je vždy výhodnejšia alebo vždy bezpečnejšia. Poistenie schopnosti splácať zahrnuté priamo v splátkach nemusí byť ale vo väčšine prípadov dostatočné.

Veľmi významný argument, ktorý sa vzťahuje k poisteniu schopnosti splácať, spomína v článku Kdy se vyplatí pojištění schopnosti splácet? (FinExpert.cz) jeho autor Vladimír Nejezchleba. Podobne ako pri ďalších rizikových poisteniach aj tu platí celá rada výnimiek a výluk, ktoré mnohých klientov vopred vyraďujú zo skupiny odškodnených. Avšak pri poistkách vzniknutých dopytom bánk po lacnom poistení zahrnutom priamo do splátok, býva týchto výluk a výnimiek podstatne viac. Tento fakt však pracovníci za pultom bánk, leasingových firiem aj ich obchodní zástupcovia často zabúdajú klientovi oznámiť. A pretože mnohí spoliehajú na solídnosť finančných inštitúcií, produkt bez premýšľania kúpia, čo v tomto prípade znamená, že si dobrovoľne zvýšia mesačné splátky.

V podstate o nič nejde. Zákazník s poistením súhlasil a v porovnaní s vyššou splátkou ide predsa o marginálnu sumu. Áno, určite, avšak len do okamihu, kedy sa splácajúci klient dostane – často nie vlastnou vinou – do situácie, kedy nie je schopný platiť. Preto by si klient nikdy nemal zabudnúť pozorne prečítať poistné podmienky.

Poistenie schopnosti splácať (zahrnuté do splátok) sa, slovami autora, vyplatí starším žiadateľom, ktorí môžu ťažiť z nižšej ceny poistenia, než keby si ho uzatvárali sami. Napriek tomu je potrebné najprv zistiť, aké riziká produkt kryje a až potom konať. (FinExpert.cz)

Ak potrebujete poradiť s výberom výhodného úveru, neváhajte využiť kontakty na týchto stránkach.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie