Čaká vás tento rok koniec fixácie hypotéky? Zmeniť banku je čím ďalej tým ľahšie

Čaká vás tento rok koniec fixácie hypotéky? Zmeniť banku je čím ďalej tým ľahšie

Hypotekárne sadzby sú veľmi nízko. A je to skvelá správa najmä pre ľudí, ktorých tento rok čaká koniec fixácie. Dosiahnuť na sadzbu okolo troch percent tak nemusí byť nemožné. Navyše, keď vám banka neponúkne dobrú sadzbu, je ľahké prejsť niekam inam. A v tomto článku sa dozviete ako.

 

Posledné čísla udávajú, že sa priemerné sadzby hypoték pohybujú okolo 3,9% ročne. Áno, je to síce priemer, ale jasne ukazuje, že existuje cesta, ako slušnú sadzbu získať. Ak patríte k tým, ktorým bude v blízkej dobe fixácia končiť, alebo obdobie, na ktoré máte s bankou dojednanú sadzbu, zbystrite. K dátumu podpisu zmluvy môžete nielen bez sankcií splatiť časť záväzku, ale hlavne vám banka ponúkne sadzbu na ďalšie obdobie. Pre vyjednanie čo najlepších podmienok buďte rýchlejší. Aj tu totiž šťastie praje pripraveným. A len pripravení zvládnu prípadný prechod so svojou hypotékou k inej banke včas a bez problémov. Ako na to?

 

Začnite tým, že vylovíte zo zásuvky zmluvu o hypotekárnom úvere a pozriete sa na dátum, kedy ste ju podpísali. Fixácia totiž beží od dátumu podpisu zmluvy a nie od doby, kedy ste začali úver čerpať. Klasicky to chodí tak, že vám vaša banka približne mesiac pre výročím fixácie pošle list, kde vám oznámi sadzbu na ďalšie obdobie. Vy však urobíte protiťah a na list čakať nebudete. Len tak totiž získate náskok, pretože niektoré banky posielajú listy na poslednú chvíľu. Získaný čas využijete na zmapovanie trhu, teda ako sú na tom s ponukami ostatné banky.

 

Rozhliadať sa po tom, čo ponúka konkurencia, by ste sa mali tak dva až tri mesiace pred koncom fixácie. Aby ste nemuseli obiehať všetky banky, obráťte sa na svojho finančného poradcu. Má to niekoľko výhod. Nielenže ušetríte čas, ale od odborníka získate naraz viac ponúk a spravidla tiež o pár desatín nižší úrok. Navyše vám poradca pomôže aj so samotným refinancovaním, hlavne vybavovaním na úradoch, okrem samotných bánk aj s katastrom nehnuteľností či poisťovňami, čo je pre mnohých ľudí nočná mora.

 

S najväčšou pravdepodobnosťou budú ponuky iných bánk výhodnejšiu. Banky rady lákajú nových klientov, využívajú tak aj časovo obmedzených akcií a zliav, napríklad odpustenie poplatku za poskytnutie úveru, zdarma odhad ceny nehnuteľnosti a podobne. Pokiaľ totiž úver riadne splácate, tak vás  ostatné banky, u ktorých môžete refinancovať, neberú ako nových klientov bez histórie. Vy už svojou dokázanou históriu máte a tak ste pre nich bezpečnejší a menej rizikový klient. 

 

Pri výbere banky však nezabudnite na to, že sadzba nie je všetko. Významnú úlohu hrajú aj ďalšie podmienky úveru a poplatky. Najmä poplatok za spracovanie a poskytnutie úveru sa ústav od ústavu veľmi líši. Nemusíte zaplatiť nič, ale tiež napríklad aj 400€. Zistite si tiež, ako u ktorej banky môžete predčasne splácať. Niektoré umožňujú v zmluve zjednať mimoriadne splátky bez sankcie, inde zaplatíte stovky eur. Spýtajte sa tiež na to, koľko vás bude stáť napríklad zmena podmienok. Banky často poskytujú výhodnejšiu úrokovú sadzbu napríklad za aktívne využívaný bežný účet, uzatvorenie životného poistenia, nemožnosť neskôr previesť hypotéku inam a podobne.  Aj toto všetko vám môže z peňaženky vytiahnuť tisíce navyše, nehovoriac o obmedzení až do konca splatnosti úveru zostať u jednej banky. 

 

Medzitým sami oslovte svoju banku nechajte si vyčísliť istinu, teda čiastku, ktorú je banke treba splatiť. Pokúste sa tiež z banky dostať sadzbu, ktorú vám na ďalšie obdobie fixácie ponúkne. 

Keď budete mať v ruke písomné ponuky iných bánk, skúste ešte raz osloviť svoju banku a zjednávajte. Môžete to urobiť sami alebo prostredníctvom poradca. Vychádzajte z toho, že ani vaša banka o vás nechce prísť a keď uvidí, že máte lepšiu ponuku od konkurencie, často svoju pôvodnú ponuku výrazne zníži.

 

Až potom porovnajte konečnú ponuku svojej banky a tými ostatnými a rozhodnite sa, či sa vám vyplatí prejsť inam.

 

Pokiaľ sa rozhodnete hypotéku refinancovať ( odísť s úverom do inej banky), musíte to svojej banke oznámiť do určitého dátumu. S novou bankou podpíšte zmluvu o hypotekárnom úvere a je hotovo. Nová banka za vás potom uhradí dlh v pôvodnej banke.

 

Pokiaľ budete chcieť poradiť alebo pomôcť so znížením sadzby u svojej hypotéky, neváhajte využiť kontaktov na tomto webe. 

 

 


Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie