Chcete predať spoluvlastnícky podiel? Prezradím vám, ako na to

Chcete predať spoluvlastnícky podiel? Prezradím vám, ako na to

Predaj spoluvlastníckeho podielu sprevádza niekoľko krokov a podmienok, ktoré treba splniť. Samotný predaj sa podmienkami líši vzhľadom na to, komu chcete svoj podiel predávať. Je rozdiel predávať podiel blízkej osobe a taktiež je rozdiel predávať podiel ostatným spoluvlastníkom.

Zásadný rozdiel je teda v tom, kto sa stane novým vlastníkom vášho podielu. Pokiaľ ide o blízku osobu, teda príbuzných, prevod spoluvlastníctva tvorí výnimku zo zákonného predkupného práva a teda stačí uzatvoriť kúpnu zmluvu. V prípade, že ide o podiel k pozemku alebo stavby, potrebný je aj zápis do katastra nehnuteľností. Za blízke osoby považujeme príbuzných a teda manžel/manželka, deti, súrodenci, starí rodičia či rodičia, prípadne osoby, ktoré sú v blízke v partnerskom vzťahu, ktoré by prípadnú ujmu pociťovali ako vlastnú.

Pokiaľ chcete previesť spoluvlastnícky podiel osobe, ktorá nepatrí medzi blízke osoby, tu prichádza zákonné predkupné právo ostatných spoluvlastníkov, ktoré patrí aj pre prípad darovania. V tomto prípade závisí aj od spôsobu nadobudnutia spoluvlastníctva a je potrebné preveriť existenciu zmluvného predkupného práva, pokiaľ ste nehnuteľnosť nadobudli kúpnou alebo darovacou zmluvou. Pokiaľ ste spoluvlastníctvo nadobudli v dedičskom konaní, je potrebné preveriť osobitnú klauzulu. V tej môže byť podmienkou vyplatenie alikvótnych alebo dojednaných podielov v prípade výnosu z predaja zdedenej nehnuteľnosti ostatným dedičom.

Predkupné právo ostatných spoluvlastníkov je vec, ktorú treba riešiť ešte pred samotným predajom spoluvlastníckeho podielu. Ako prvé v prípade zákonného predkupného práva je potrebné písomne osloviť všetkých spoluvlastníkov s ponukou podielu na odkúpenie. Táto ponuka by mala obsahovať podmienky transakcie, kúpnu cenu, za ktorú chcete podiel predať osobe mimo blízkych osôb, ak sa cena zníži, treba vytvoriť novú ponuku. Ak bola v zmluvnom predkupnom práve uvedená konkrétna cena predaja podielu, vyššie uvedené neplatí. Spoluvlastníci majú následne možnosť odmietnuť, využiť dvojmesačnú zákonnú lehotu na rozmyslenie, pričom ak do jej vypršania nie je vyplatená kúpna cena, prvý deň po uplynutí lehoty môžete uzatvoriť zmluvu s inou osobou alebo môžu spoluvlastníci predkúpnu zmluvu využiť (opäť tu platí dvojmesačná lehota na vyplatenie, inak predkupné právo využitia zaniká).

Použitie predkupného práva je zásadná vec, ktorú môžu ovplyvniť ostatní spoluvlastníci. Pokiaľ ho porušíte, spoluvlastníci môžu zostať pasívni a predkupné právo majú voči novému spoluvlastníkovi. Ak sa rozhodnú byť aktívni, môžu sa domáhať predaja podielu od nového spoluvlastníka za rovnakých podmienok, ako ho získal on, prípadne sa domáhať neplatnosti zmluvy o prevode spoluvlastníckeho podielu a žiadať náhradu škody s dokazovaním jej vzniku a výšky. 

Pokiaľ sa rozhodnete vzdať svojho podielu, no nemáte kupcu, existuje možnosť zrušenia podielového spoluvlastníctva, na ktorom sa môžete dohodnúť mimosúdnou cestou s ostatnými spoluvlastníkmi. Ak to nejde, súdnym konaním je možné dosiahnuť rozdelenie veci, ak je to možné. Pokiaľ to možné nie je, súd určí vlastníkov a tých, ktorí o vlastníctvo prišli odškodní v primeranom pomere, prípadne nariadi predaj veci a výťažok z predaja sa podľa podielov rozdelí medzi všetkých spoluvlastníkov.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie