Hypotéku pre mladých získajú aj ľudia s vyšším príjmom

Hypotéku pre mladých získajú aj ľudia s vyšším príjmom

Ak sa vám stalo, že hypotéku pre mladých sa vám nepodarilo získať kvôli tomu, že máte vysoký príjem, tak zbystrite, lebo nasledujúce dva mesiace majú šancu ju získať aj ľudia s vyššími príjmami. Patríte medzi nich? Prečítajte si nasledujúci článok, lebo rozdiel medzi tým, či máte alebo nemáte hypotéku pre mladých, je v desiatkach eur mesačne.

 

Hypotéku pre mladých nemôže získať každý. Štát stanovuje presné podmienky, za ktorých je ochotný dať štátny príspevok mladým. Jedná sa o tri kľúčové podmienky:

 

  • Účel hypotéky musí byť kúpa, výstavba alebo rekonštrukcia nehnuteľnosti na území Slovenskej republiky

  • Vek žiadateľa musí byť maximálne 35 rokov

  • Žiadateľ musí mať priemerný hrubý príjem za kalendárny rok maximálne v stanovenej výške stanovenej štátom

 

Najčastejším kameňom úrazu býva príjem. Pomerne často sa stáva, že žiadateľ prekročí príjmový limit len o pár euro a práve preto si na túto štátnu výhodu nesiahne. Dnes je tu však šanca získať hypotéku pre mladých aj pre ľudí, ktorí ju v prom štvrťroku tohto roku nemohli získať.

 

V prvom štvrťroku tohto roku bol maximálny príjmový limit pre získanie hypotéky pre mladých stanovený na výšku 1043,90 €. Od 1. 4. do 30. 6. bol stanovený zvýšený limit pre získanie hypotéky pre mladých. Majú šancu ju získať všetci, ktorých sa priemerný ročný príjem hýbe do 1153,10 € mesačne (v prípade dvoch žiadateľov je to 2306,20 €) a samozrejme spĺňajú podmienky uvedené vyššie (čo sa týka účelu a veku).

 

Na prvý pohľad sa to nezdá veľký rozdiel, ale vďaka tomu môže o veľa viac ľudí získať výhodný štátny príspevok. Pritom sa nejedná o žiadnu malú čiastku. Napríklad pri hypotéke vo výške 70 000 € a pri úrokovej sadzbe 3,39 %, človek ušetrí počas 5 rokov vďaka štátnemu príspevku až 4452 €.

 

Táto možnosť tu však nemusí byť stále. Maximálny príjmový limit na získanie hypotéky pre mladých sa mení každý štvrťrok. Je stanovený ako 1,3 násobok priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve a to za kalendárny štvrťrok predchádzajúci kalendárnemu štvrťroku, ktorý predchádza kalendárnemu štvrťroku, v ktorom bola podaná žiadosť o hypotéku.

 

V preklade z reči zákonov do ľudskej reči to znamená, že maximálna výška príjmu pre získanie štátneho príspevku pre mladých pre mesiace apríl až jún sa vypočítava ako 1,3 násobok priemernej nominálnej mzdy zamestnanca v SR za posledný štvrťrok predchádzajúceho roka, t. j. október, november, december.

 

A to je aj dôvod, prečo dnes je limit pre získanie štátneho príspevku na bývanie vyšší než v ostatných obdobiach roka. Práve koncom roka mnohé firmy vyplácajú ročné odmeny svojim zamestnancom, čo sa prejaví v ich príjmoch a tiež aj zvýšeným limitom pre získanie štátneho príspevku na bývanie.

 

Preto ak sa váš príjem hýbe okolo limitu pre získanie štátneho príspevku, tak neváhajte a využite túto príležitosť. Navyše úrokové sadzby hypoték sa v týchto mesiacoch pohybujú na historicky najnižšej úrovni.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie