Na toto väčšina Slovákov nemyslí. A čo vy?

Na toto väčšina Slovákov nemyslí. A čo vy?

V auguste tohto roku bol realizovaný prieskum týkajúci sa osobných financií Slovákov. Výsledky prieskumu neboli nijako prekvapivé. Potvrdili len výsledky podobných prieskumov z minulosti – Slováci nemajú dostatočné rezervy v prípade, že nastane neočakávaná udalosť, ktorá je spojená s vysokými výdavkami alebo so stratou príjmu. Ako je to u vás?

 

Prieskum bol realizovaný na vzorke 700 ľudí a vyplynulo z neho, že každá štvrtá domácnosť  nemá žiadne finančné rezervy a dá sa povedať, že žijú od výplaty k výplate. Dokonca až 84 % opýtaných nedisponuje dostatočnými rezervami.  Toto môže mať za následok, že chod rodiny môže byť vážne ohrozený v prípade neočakávanej situácie, ktorá bude vyžadovať väčšie finančné prostriedky alebo dlhodobý výpadok príjmu, napr.  strata zamestnania alebo vážna choroba.

 

Aká by mala byť výška finančnej rezervy

Bežná slovenská domácnosť má výšku finančnej rezervy vo výške jedného až dvoch mesačných príjmov celej domácnosti. Táto čiastka tiež nie je postačujúca. Odporúča sa, aby výška rezervy bola na šesť násobku mesačného príjmu domácnosti. V prípade núdze táto čiastka postačí, aby rodina mala istotu, že dokáže finančne zvládnuť väčšinu neočakávaných udalostí.

 

Obzvlášť dôležité je mať takúto rezervu vytvorenú práve vtedy, keď veľkú časť vašich rodinných výdavkov tvoria povinné platby, napr. splátka hypotéky, nájomné, odvody do sociálnej poisťovne atď.

 

Čo robiť, ak nemáte finančné rezervy

Ak nemáte finančné rezervy vytvorené, sú dve možnosti ako túto situáciu riešiť. Tou prvou je začať pomaly postupne šetriť a tou druhou je sa nechať poistiť.  Ľudia majú dva prístupy k šetreniu a vytváraniu rezerv. Jedna časť ľudí si odkladá peniaze „na horšie časy“ hneď ako prídu na účet a druhá časť na konci mesiaca – podľa toho, čo na účte zostane. Ak niečo zostane, tak si niečo odložia. Ak nič neostane, tak si nič neodložia.

 

Lepší je samozrejme ten prvý spôsob, keď si odkladáte ihneď, ako vám prídu peniaze na účet. Takýmto prístupom máte istotu, že za určitý čas budete mať vytvorenú dostatočnú rezervu, aby ste zvládli všetky nepredvídateľné situácie.

 

Druhá možnosť ako riešiť situáciu, ak nemáte dostatočné rezervy, je nechať sa poistiť. Poistenie vám zabezpečí, že za relatívne málo peňazí získate pocit istoty, že ak nastane niečo neočakávané, tak poisťovňa vám vyplatí balík peňazí, ktorý vám pomôže v ťažkých chvíľach.

 

Za úvahu stoja poistenia ako napr. poistenie ušlého zárobku, kde vám poisťovňa vyplatí peniaze, ak budete dlhodobo práceneschopný alebo poistenie nezamestnanosti, vďaka ktorému vám zasa poisťovňa vyplatí peniaze, ak stratíte zamestnanie. Tých možnosti je samozrejme viac a najlepšie je kontaktovať svojho finančného poradcu, ktorý vám dá komplexné informácie.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie