Obdobie fixácie a jeho vplyv na našu hypotéku

Obdobie fixácie a jeho vplyv na našu hypotéku

Dĺžku obdobia fixácie si pri dojednávaní hypotéky vyberáme sami. Väčšinou je to obdobie na tri, päť alebo desať rokov. Záleží na tom, ako dlho budeme banke dlh splácať. Rozhodujúcim faktorom sú však podmienky, ktoré nám banka pri uzatváraní hypotéky ponúkne. Obdobie fixácie je časový úsek, v ktorom je pevne stanovená výška našich mesačných splátok a úrokové sadzby.



Ľudia sú veľakrát pri uzatváraní hypoték zahltení veľkým množstvom informácií a obdobiu fixácie nevenujú pozornosť, akú by mali. To ich môže ročne stáť veľa peňazí. Dátum konca fixácie si preto dobre zapamätajte, môžete vďaka tomu ušetriť slušný balík peňazí. Približne dva mesiace pred týmto termínom nám banka pošle oznámenie o úrokových sadzbách pre nasledujúce obdobie fixácie.



Pokiaľ by sa nám tieto podmienky nepáčili, tak nám už neostáva až tak veľa času, aby sme s tým niečo spravili – najmä pokiaľ sme dosť pracovne vyťažení. Dva mesiace je pomerne krátka doba, aby sme si porovnali ponuky z iných bánk a prípadne prešli ku konkurencii, ktorá nám ponúka lepšie podmienky.



V prípade, že sa nám nepáči ponuka úrokových sadzieb našej banky na ďalšie obdobie fixácie, máme v podstate tri možnosti, ako túto situáciu riešiť:

  • Povieme súčasnej banke, že sa nám tieto podmienky nepáčia a chceli by sme úrokové sadzby znížiť. Pre banku je samozrejme výhodné si svojich zákazníkov udržať, takže veľakrát nám vyjdú v ústrety

  • Ak sa nám podarí nájsť na trhu banku, ktorá nám ponúka nižšie sadzby a súčasná banka nám takú ponuku nedáva, môžete bez sankcií s hypotékou prejsť do druhej banky

  • Môžeme tiež svoj dlh voči banke vyrovnať bez toho, aby sme boli pokutovaní za predčasné splatenie



Na koniec obdobia fixácie sa nám teda oplatí dobre sa pripraviť a výhodné je osloviť aj svojho finančného poradcu, ktorý vie, ako banku „prinútiť“, aby vám dala nižšiu úrokovú sadzbu. Ak by ste potrebovali poradiť s hypotékou, tak neváhajte využiť kontaktu na tomto webe.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie