Plánujete stavať? Od januára 2021 musia mať budovy štandard takmer nulovej potreby energie

Plánujete stavať? Od januára 2021 musia mať budovy štandard takmer nulovej potreby energie

Ahoj, som realitný maklér a chcel by som ti priblížiť nové pravidlá, ktoré sa týkajú výstavby nových budov a rodinných domov. Od januára 2021 musia nové budovy a rodinné domy spĺňať parameter energetickej triedy A0, čo znamená, že hodnota vypočítaná projektantom musí byť pod úrovňou 54 kWh/m2. Tento parameter vyjadruje potrebu energie na vykurovanie jedného metra štvorcového za celý rok.

Je dôležité prihliadať na rôzne aspekty, aby sme dosiahli štandard takmer nulovej potreby energie. Jednými z najdôležitejších sú tepelnoizolačné vlastnosti budovy, jej tvar, orientácia a spôsob vetrania. V podstate ide o minimalizáciu tepelných strát a zároveň udržateľnosť.

Rekuperácia a tepelné čerpadlo

Rekuperácia a tepelné čerpadlo sú dve z najefektívnejších spôsobov, ako znížiť potrebu energie na vykurovanie. Rekuperácia pomáha zabrániť úniku tepla pri vetraní a tepelné čerpadlo dokáže z minimálnej potreby elektriny vyrobiť až trojnásobok tepla. Na Slovensku sa najčastejšie využívajú vzduchové a zemné tepelné čerpadlá, ktoré sú ekonomické a spoľahlivé.

Okrem rekuperácie a tepelného čerpadla sa dá potreba energie znížiť aj použitím vhodných technologických materiálov, ako sú napríklad izolačné materiály alebo fotovoltaické panely. Fotovoltaické panely majú nulový koeficient, keďže vyrábajú elektrickú energiu priamo na streche domu či v blízkosti domu, čo dokáže znížiť celkovú spotrebu energie domu.

Výber vhodnej lokality

Pri plánovaní výstavby nového domu je dôležité zvoliť vhodnú lokalitu, ktorá vám pomôže pri znižovaní energetickej triedy domu. Ideálne je zvoliť lokalitu s dostatočným množstvom slnečného svetla, ktoré dokáže prispieť k vykurovaniu domu. Taktiež je dôležité zvážiť vzdialenosť od hluku a znečistenia, ktoré môžu mať negatívny vplyv na kvalitu bývania.

Kontaktujte ma

Ak plánujete stavať a potrebujete poradiť s výberom techniky a materiálov pre váš dom.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie