Prenajímate byt a nájomník spôsobil škody? Zaplatiť ich môže poisťovňa

Prenajímate byt a nájomník spôsobil škody? Zaplatiť ich môže poisťovňa

Poistenie nehnuteľnosti nie je nikdy na škodu. Treba s ním rátať nielen v prípade vlastného bývania, ale aj pri investičných nehnuteľnostiach. Môže sa totiž stať, že aj váš nájomca spôsobí škodu napríklad susedom, ktorí budú určite žiadať odškodnenie. Ako dosiahnuť, aby ste nemuseli za škody hradiť z vlastného vrecka, prípadne nájomcovho?

Zodpovednosť za škody vzniknuté pri užívaní nehnuteľnosti sa zodpovedajú osoby, ktoré v danej nehnuteľnosti žijú. Keď však škoda vznikne nedopatrením, omylom alebo nie priamo zo zodpovednosti obyvateľa, vzťahuje sa na ňu poistenie zodpovednosti za škodu z vlastníctva nehnuteľnosti. Pokiaľ škodu spôsobí nájomník, poisťovne pri poistení nehnuteľnosti poskytujú pripoistenie, ktoré vyrieši tento problém.

Poisťovne majú spravidla poistenie za škodu z vlastníctva nehnuteľnosti, ktoré platí len pre členov domácnosti, čiže vlastníka nehnuteľnosti a jeho blízke osoby. Ak však máte v investičnom byte nájomníka, na toto vznikol osobitný pojem a to obyvateľ bytu. Vhodný typ poistenia pre nájomcu treba hľadať v novších produktoch poisťovní a pomôcť vám môže aj skúsený realitný maklér.

Ak teda nájomník spôsobí škodu susedom, môže ísť napríklad o vytopenie bytu, pri vhodnom poistení túto škodu dokáže pokryť poisťovňa. V niektorých krajinách dokonca existuje poistenie škôd, ktoré funguje na podobný princíp ako povinné zmluvné poistenie na automobil. Pokiaľ toto poistenie máte a spôsobíte škodu, bez ohľadu na to, či vo vlastnom byte, v nájomnom byte alebo na návšteve u susedov a stane sa to nedopatrením, zaplatíte pár desiatok eur za spoluúčasť a zvyšok doplatí poisťovňa.

Problém pri krytí zo strany poisťovne môže však nastať, ak škodu spôsobí osoba, ktorá v podstate vo vašom byte teoreticky nemá čo robiť. Ak si na upratovanie najmete upratovaciu spoločnosť, ktorá spôsobí škodu, vaše poistenie toto nekryje. Naopak, firma, ktorá takéto služby poskytuje, by mala mať poistených svojich zamestnancov, práve pre takéto prípady. Taktiež nie sú kryté ani prípady, kedy bývate napríklad vo svojom byte a škodu spôsobí váš spolubývajúci, ktorý nie je blízkou osobou, teda priamou rodinou.

Pokiaľ chcete mať pokoj na duši, aj pri investičných bytoch, určite je na mieste zvážiť možnosti poistenia, ktoré pokryje všetky prípady. Ak sa neviete rozhodnúť, poraďte sa buď so svojim finančným poradcom alebo s realitným maklérom, ktorí budú mať o poisteniach nehnuteľnosti dobrý prehľad.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie