Refinancujete hypotéku? Overte si, či je to pre vás naozaj výhodné

Refinancujete hypotéku? Overte si, či je to pre vás naozaj výhodné

Refinancovanie hypotéky môže mnohým pomôcť najmä z finančného hľadiska a to znížením mesačnej splátky či získaním výhodnejšieho úroku. Takisto sa dá skrátiť doba splácania, no v niektorých prípadoch refinancovanie nemusí byť až také výhodné, ako sa na prvý pohľad zdá.

Pravidlá získavania hypotekárneho úveru sú čoraz prísnejšie

Ak budete chcieť refinancovať hypotéku, musíte aj vy počítať s tým, že sa na vás budú vzťahovať aj nové podmienky získania hypotekárneho úveru. Tie sú čoraz prísnejšie, práve preto, že Slováci sa v posledných rokoch extrémne zadlžili. Národná banka Slovenska určila strop zadlženosti človeka, ktorý je osemnásobkom čistého ročného príjmu. Hypotéku nad 90% hodnoty nehnuteľnosti už v dnešnej dobe finančné inštitúcie neposkytujú a preto je pri žiadosti o hypotéku potrebné, aby ste mali aj nejaké vlastné úspory. Pri žiadosti o hypotéku banky budú nahliadať aj do úverového registra a preverovať vašu bonitu. Ak ste pri splácaní neboli poctivý, môže vás to pri refinancovaní dobehnúť a nemusíte získať až taký výhodný úver.

Za predčasné splatenie hypotéky hrozí pokuta

Hoci je dnes pokuta oveľa menšia, ako v minulosti, stále ju budete musieť zaplatiť. V súčasnosti je poplatok za predčasné splatenie hypotéky maximálne jedno percento z výšky hypotekárneho úveru. Ak si teda chcete znížiť splátku, je potrebné si vypočítať, či sa pri predčasnom splatení aj s poplatkom táto zmena naozaj vyplatí. Dôležitejšie je skôr zameranie sa na nižší úrok a porovnanie ročnej percentuálnej miery nákladov na hypotéku, pretože pri každom klientovi je to individuálne. V takomto prípade je dobré sa obrátiť na svojho finančného poradcu, ktorý vám určite poradí. Máme však dobrú správu, refinancovanie hypotéky je možné uskutočniť aj bez pokuty, je tam však háčik - je to možné len na výročie fixácie.

Poplatky verzus benefity si treba dobre spočítať

Pri ideálnom stave môžete refinancovať na výročie fixácie, banka vám môže odpustiť poplatok za poskytnutie úveru, preplatiť nový znalecký posudok a vy na týchto poplatkoch ušetríte nemalé peniaze. Ak však táto ideálna situácia nenastane, počítajte s tým, že pri refinancovaní môžete naozaj potrebovať nemalé financie na otvorenie nového hypotekárneho úveru. Samotné refinancovanie si vyžaduje naozaj dôsledné sledovanie ponúk na trhu a preto je viac než vhodné sa poradiť práve s finančným poradcom, ktorý tento prehľad má.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie