Trendy vo výrobe tepla a energie v rodinnom dome v roku 2023.

Trendy vo výrobe tepla a energie v rodinnom dome v roku 2023.

Titulok: Výber správneho spôsobu kúrenia a ohrevu teplej vody v novom dome: Prehľad a výhody centrálnej rekuperácie vzduchu

 

Úvod: Pri výstavbe nového domu je jednou z dôležitých úloh rozhodnúť sa, aký spôsob kúrenia a ohrevu teplej vody zvoliť. S prihliadnutím na najnovšie smernice Európskej únie a normy na Slovensku je dôležité zvážiť využitie obnoviteľných zdrojov energie. V tomto článku sa budeme zaoberať výhodami centrálnej rekuperácie vzduchu a poskytneme aj odporúčania ohľadom typu kúrenia a ohrevu teplej vody v súlade s aktuálnymi normami.

Trendy v oblasti vykurovania a ohrevu teplej vody: Podľa najnovších správ Európskej únie sa klasické vykurovanie domov plynom a tuhými palivami dostáva do úzadia. S cieľom znížiť emisie skleníkových plynov a závislosť na fosílnych palivách, sa odporúča uprednostniť obnoviteľné zdroje energie. Na Slovensku platí norma, ktorá od roku 2021 vyžaduje využitie obnoviteľných zdrojov energie na kúrenie a obmedzenie primárnej spotreby energie na vykurovanie na hodnotu nižšiu ako 54 KWh/m2rok.

Odporúčaný typ kúrenia a ohrevu teplej vody: Pri výbere vhodného typu kúrenia a ohrevu teplej vody sa odporúča zvážiť nasledujúce možnosti:

  1. Tepelné čerpadlo: Tepelné čerpadlo je efektívne riešenie, ktoré využíva energiu zo vzduchu, vody alebo zeme a prenáša ju do systému vykurovania a ohrevu teplej vody. Tepelné čerpadlá sú schopné dosiahnuť vysoké účinnosti a sú ekologicky prijateľným spôsobom kúrenia.
  2. Solárne kolektory: Solárne kolektory využívajú slnečné žiarenie na ohrev vody. Táto metóda je obnoviteľná a priaznivo ovplyvňuje životné prostredie. Solárne kolektory môžu byť kombinované s inými systémami vykurovania, ako napríklad s tepelným čerpadlom.
  3. Biomasa: Využitie biomasy ako dreva alebo peletiek na vykurovanie a ohrev teplej vody je tiež obnoviteľným riešením. Biomasa je cenovo dostupná a môže byť vhodná pre rodiny žijúce v oblastiach s dostatkom lesných zdrojov.

Výhody centrálnej rekuperácie vzduchu: Centrálna rekuperácia vzduchu je systém, ktorý zabezpečuje kontinuálnu výmenu vzduchu v dome s minimálnymi stratami tepla. Tento systém má niekoľko výhod:

  1. Energetická účinnosť: Centrálna rekuperácia vzduchu umožňuje rekuperáciu tepla z odchádzajúceho vzduchu a jeho prenos na prichádzajúci vzduch. To znamená, že teplo sa z domu neztráca úplne, čo vedie k úspore energie.
  2. Zdravé vnútorné prostredie: Rekuperácia vzduchu odstraňuje prebytočnú vlhkosť, plesne, prach a alergény z vnútorného prostredia, čo zlepšuje kvalitu vzduchu a zdravie obyvateľov.
  3. Komfort: Centrálna rekuperácia vzduchu znižuje problémy so zápachmi a zabezpečuje rovnomernú distribúciu tepla v celej budove.

 

snimka_obrazovky_2023-05-21_o_21-40-34

Využitie fotovoltaiky: Fotovoltaické panely môžu byť využité na produkciu elektrickej energie pre prevádzku systémov vykurovania a ohrevu teplej vody. Táto metóda využíva slnečné žiarenie a konvertuje ho na elektrickú energiu. V kombinácii s tepelným čerpadlom alebo solárnymi kolektormi môže byť fotovoltaika efektívnym spôsobom získavania energie pre domácnosť.

Snimka_obrazovky_2023-05-21_o_22-03-31

Záver: Pri výbere spôsobu kúrenia a ohrevu teplej vody v novom dome je dôležité zohľadniť požiadavky a normy Európskej únie a Slovenska. Odporúča sa využitie obnoviteľných zdrojov energie, ako sú tepelné čerpadlá, solárne kolektory a biomasa. Centrálna rekuperácia vzduchu prináša výhody v oblasti energetického úsporu a zdravia obyvateľov. Fotovoltaika môže byť využitá na produkciu elektrickej energie pre prevádzku systémov vykurovania a ohrevu teplej vody, čím prispieva k udržateľnosti a úspore energie vo vašom dome. 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie