Tri pravidlá pre tvorbu finančných rezerv

Tri pravidlá pre tvorbu finančných rezerv

Mnoho slovenských domácností má malé alebo dokonca žiadne finančné rezervy. Pri strate príjmu tak rodiny bez finančných rezerv pocítia prudký prepad životnej úrovne, nie sú schopné platiť hypotéku alebo nájom a peniaze zháňajú, kde sa dá. Preto často peniaze čerpajú z nevýhodných spotrebiteľských úverov, až príde okamžik, keď nie sú schopný svoje dlhy splácať. Obyčajne majú tieto príbehy podobný koniec – exekúciu. Ako sa tejto nepríjemnej situácií vyhnúť, si môžete prečítať v dnešnom článku.

 

Naše prababičky mávali na poličkách niekoľko hrnčekov a do každého dávali časť svojho príjmu alebo dôchodku. Na poličkách tak mali hrnčeky na uhlie, na elektriku, na Vianoce a podobne. Dnes sa nám to zdá zvláštne, ale jedno je isté – prababičky mali rodinný rozpočet spočítaný a presne vedeli koľko a do akého hrnčeku majú dať. A podobne je to aj s finančnými rezervami. Aby sme mali finančné rezervy správne nastavené, je dôležité mať vypracovaný finančný plán. Finančný plán mapuje všetky naše príjmy a výdavky a tiež môžeme z neho zistiť, aké rizika by sme mali mať poistené a ako a koľko by sme si mali šetriť.

 

Finančné rezervy sa delia na tri druhy – na rezervy krátkodobé, strednodobé a dlhodobé.

  • Krátkodobá rezerva slúži k náhlym, ale k celkom bežným výdavkom. Používa sa napríklad na kúpu novej pračky alebo chladničky, keď sa nám staré spotrebiče pokazia. Krátkodobá rezerva by mal byť vo výške našich trojmesačných výdavkov.
  • Strednodobá rezerva sa nám bude hodiť, pokiaľ prídeme o prácu, alebo nastane výpadok v príjmoch z podnikania. Sú to síce situácie málo obvyklé, ale je dobré byť na ne pripravený. Strednodobá rezerva by mala byť vo výške deväť mesačných výdavkov.
  • Dlhodobá rezerva by mala slúžiť k doplneniu príjmu v dôchodku. Výška tejto rezervy je u každého iná a odvíja sa najmä od toho, od kedy ju budeme chcieť čerpať, od príjmov a výdavkov a taktiež od toho, aký príjem plánujeme na dôchodku mať.

 

Ak by ste potrebovali finančný plán alebo len poradiť s nastavením finančných rezerv, tak neváhajte využiť kontakt na týchto stránkach.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie