Viete, koľko Vás skutočne stojí hypotéka?

Viete, koľko Vás skutočne stojí hypotéka?

Nízky úrok na úvere môže byť len marketingový trik. V tomto článku sa dozviete, ako si zistiť, koľko Vás úver bude skutočne stáť. V závere článku nájdete odkaz na jednoduchú kalkulačku, na ktorej si môžete skutočnú nákladovosť úveru prepočítať.

 

Mnohé reklamy hlásia: „Pôžička na čokoľvek! Výhodne! Úrok už do 8 % p. a.!“ Väčšinou na konci reklamy sa krčí malým písmom napísaný údaj, ktorý je dôležitý pre posúdenie skutočnej ceny pôžičky. Je to ročná percentuálna miera nákladov, ktorá je spravidla omnoho vyššia než skutočný úrok. Tento údaj je označený skratkou RPMN. Zahŕňa v sebe ďalšie poplatky, ktoré vedľa úroku určujú cenu úveru. Môže to byť napríklad jednorázový poplatok za poskytnutie úveru.

 

Čo sa teda môže skrývať za supervýhodnou pôžičkou už od 8 % p. a. ? „Požičiame vám 1700 € len za 53 € mesačne!“ hlása reklama. Táto splátka pri trojročnom splácaní skutočne zodpovedá úroku 8 %. Po podrobnejšom zoznámení s podmienkami ale zistíte, že okrem úroku je nutné ešte zaplatiť 170 € za uzatvorenie zmluvy. Po započítaní tohto nákladu je ročná percentuálna miera nákladov, teda RPMN15,9 %. A to je už skutočná cena tejto pôžičky. Výpočet RPMN si môžete vyskúšať na online kalkulačke RPMN.

 

Všeobecne sa dá povedať, že je múdre sa týmto typom úveru vyhýbať. Tento istý princíp platí aj u hypoték, ale u nich je nutné zvážiť aj ďalšie okolnosti, ktoré bývajú väčšinou veľmi individuálne. Pokiaľ pre Vás nebudú postačujúce výpočty z kalkulačky RPMN alebo potrebuje poradiť s riešením Vašej hypotéky, využite záložku „kontakty“ na tomto webe a spojte sa so mnou.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie